miércoles, 6 de febrero de 2008

ACTIVITATS A LA NATURA EN HIVERN

L’alumnat del Cicle Formatiu de Grau Mitjà d’Activitats Físiques i Esportives fem un viatge de multiformació hivernal. Enguany hem estat a Benasque. Les activitats que realitzem en aquest viatge són molt variades, interessants i divertides (si no fa massa fred): construïm iglús, fem autodetencions sense material i amb piolet, desplaçaments amb raquetes de neu, aprenen com fer ancoratges en la neu per a rappelar o assegurar companys, també aprenen com localitzar una persona soterrada en la neu per un allau i a més a més aquest any hem susbtituit l’esquí alpí per l’esquí de fons.

Per a qui no conega l’esquí de fons vos diré que es fa en una pista que no té res a veure amb les pistes d’esquí alpí. Imagineu-vos un camí de 5 o 6 metres d’amplària en el qual hi ha traçades dues petjades una en sentit de pujada i una altra en sentit de baixada. Cada petjada té dos carrils i per cada carril es mou un esquí. O siga un esquiador-a col·loca cada un dels seus esquís en un carril i va esquiant per la petjada que hi ha marcada en la neu, quan vol avançar a un altre esquiador se n’ix de la petjada, l’avança i torna a entrar.

Uns dels aspectes positius que més hem valorat el professorat del mòdul de senderisme per a canviar de l’esquí alpí a l’esquí de fons és que amb l’esquí de fons ens podem desplaçar per la neu tant en sentit ascendent com descendent, no hi ha remuntadors (per tant aquesta modalitat està més relacionada amb el nostre mòdul). I per altra banda l’impacte mediambiental d’aquestes pistes comparat amb les d’esquí alpí és molt inferior, ja que les pistes estan traçades per camins o carreteres que en l’època d’hivern no són transitades. Per a preparar pistes d’esquí de fons no s’ha de talar arbres de forma massiva, ni instal·lar una xarxa de remuntadors, tant sols fa falta un tractor que marca la traça. Amb la pràctica d’aquesta modalitat d’esquí pensem que podem contribuir a respectar el medi natural i estendre el coneixement i l’afició a l’esquí de fons.

Imma Perelló

Posdata: Podeu veure algunes fotos de les activitats a la vora dreta de la pàgina i més al blog del departament www.molidelesport.blogspot.com

No hay comentarios: